Hoe ontstaat een autobrand?

Een autobrand kan veel schade veroorzaken en ernstige brandwonden of zelfs dodelijke slachtoffers opleveren. Hoewel ze niet vaak voorkomen, moeten automobilisten de belangrijkste oorzaken van voertuigbranden begrijpen en weten hoe ze te vermijden. In dit artikel leggen we daarom uit hoe de autobranden gemeld worden in 112 meldingen Amsterdam en over het algemeen ontstaan.

Slecht onderhoud

Voertuigeigenaren kunnen autobranden voorkomen als ze hun voertuigen regelmatig onderhouden. Kapotte onderdelen, defecte bedrading en lekkende afdichtingen kunnen leiden tot lekken, vonken en brand. Dit is een van de meest voorkomende oorzaken van de voertuigbranden die je op P2000 Apeldoorn voorbij ziet komen. In sommige gevallen heeft de auto-eigenaar het voertuig binnengebracht voor onderhoud, maar is het werk niet of niet correct gedaan. Dit kan ook leiden tot brand. Deze situatie kan een aansprakelijkheidsclaim of rechtszaak ondersteunen.

Ontwerpfouten

Het is niet altijd eenvoudig om een gevaarlijke ontwerpfout in je voertuig op te sporen. Veel mensen rijden jarenlang met defecte onderdelen en weten het pas als ze een probleem veroorzaken. Defecte onderdelen zijn gevaarlijk wanneer ze een rol spelen bij de bediening of besturing van het voertuig, zoals de stuur- of remsystemen. Als de fabrikant meldingen ontvangt van een gevaarlijk voertuigdefect, moeten de betrokken autobezitters een terugroepbericht ontvangen. Dit gebeurt echter niet altijd. Wordt je auto wel teruggeroepen? Laat het dan zo snel mogelijk repareren door de fabrikant. Als het onderdeel al een brand of ongeval heeft veroorzaakt, kun je een rechtszaak aanspannen tegen het autobedrijf of de onderdelenfabrikant.

Verkeersongevallen

Auto ongevallen die op 112 Rotterdam staan, zijn veelvoorkomende oorzaken van autobranden. Er is slechts één vonk nodig van een aanrijding om brand te veroorzaken, vooral wanneer er ontvlambare vloeistoffen aanwezig zijn. Brand is met name waarschijnlijk wanneer er een directe impact op de brandstoftank is. Vroeger was dit niet ongebruikelijk. Gelukkig hebben de meeste moderne voertuigen kreukelzones die de gastank, het passagierscompartiment en andere kwetsbare gebieden beschermen. Bovendien zijn moderne tanks sterker en zullen ze veel minder snel scheuren, zelfs bij ernstige compressie of schade.

Vandalisme

Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek zijn er in de eerste negen maanden van 2017 al 2.808 aangestoken auto’s gesignaleerd. Veel autobranden ontstaan dus doordat ze zijn aangestoken door vandalen.

Batterijen in elektrische voertuigen

Volgens de MIT Technology Review vlogen in 2013 drie Tesla Motors-voertuigen snel achter elkaar in brand, wat leidde tot speculatie dat elektrische motorvoertuigen een hoger risico op brand lopen dan reguliere voertuigen. Dit lijkt echter niet het geval te zijn met de moderne batterijen die tegenwoordig worden gebruikt. Hoewel auto’s met grote batterijen inherente risico’s met zich meebrengen, is bij brand meestal een combinatie van factoren betrokken. Sinds de tijd van dit rapport is het aantal elektrische voertuigen op de weg enorm toegenomen. Een Popular Science-artikel uit 2021 noemde deze branden ‘zeldzaam’, maar benadrukte ook hoe moeilijk het kan zijn om ze te blussen.

Oververhitting

Auto-onderdelen kunnen oververhit raken en zorgen voor brand. Denk hierbij aan de motor en de katalysatoren.

Onderdelen in de auto kunnen oververhit raken en zorgen voor brand. Denk hierbij aan de motor en de katalysatoren. De motor zelf zal niet snel voor brand zorgen, maar wanneer deze oververhit raakt, kan deze zorgen voor verhitte vloeistoffen. Denk hierbij aan motorolie en koelvloeistof.

Wanneer deze door de motor en het uitlaatsysteem beginnen te circuleren, kunnen ze ontbranden.

Terug naar boven