Zo zorg je voor een stralende tuin

Een mooie tuin is heerlijk om in te zitten. Nochtans kan het onderhoud een echte uitdaging zijn. Maar geen nood, met de juiste zorg en aandacht blijft je tuin de hele zomer stralen. Al wat je moet doen, is onderstaande tips volgen.

Correct gras maaien

Vrijwel elke tuin heeft een grastapijt. Het is belangrijk om het gras regelmatig te maaien. In het voorjaar, wanneer de sprietjes sterk groeien, kan je dit één tot tweemaal per week doen, op warme zomerdagen is een wekelijkse maaibeurt genoeg. Een lengte van 3 tot 4 cm is doorgaans aanbevolen.

Regelmatig sproeien

Je gras, bloemen, struiken en bomen hebben voldoende water nodig om te groeien. Bij een watertekort zullen ze verkleuren en misschien zelfs sterven. Voor een stralende tuin moet je dus af en toe eens sproeien. Doe dit laat op de avond, zodat het water niet verdampt. Verder raden we aan om regenwater op te vangen en dit te gebruiken voor het sproeien.

Onkruid verwijderen

Onkruid wieden is een essentieel onderdeel van tuinonderhoud. Op deze manier ligt je tuin er netjes bij. Je kan ook een paar technieken gebruiken om onkruid geen kans te geven, zoals het strooien van boomschors onder de stammen van struiken en bomen. 

Planten snoeien

Door je bomen, struiken en heggen te snoeien zorg je voor een stijlvolle uitstraling. Let er wel op dat je snoeit op een correcte manier. Dat wil zeggen: op het juiste moment doorheen het jaar, met het juiste materiaal en de correcte snoeidiepte. Doe je dat niet, dan loop je het risico de plant te beschadigen. Het snoeiafval kan je gebruiken om compost te maken. Bij grotere volumes zoek je best een bedrijf voor containerverhuur in de buurt.

Wacht met te verplanten

Planten verplaatsen in de zomermaanden wordt afgeraden. Dat komt omdat ze in droge periodes het vaak moeilijker hebben om opnieuw te groeien. Je wacht dus beter tot de herfst. 

Verbeter de bodemkwaliteit

Gras, struiken, bloemen… deze planten halen allerlei voedingsstoffen uit de bodem. Daarom kan het nooit kwaad om organische meststoffen toe te voegen. Een gezonde bodem zorgt ervoor dat je tuin er het hele jaar stralend uit ziet. 

 

https://kevinmampay.com/tuinarchitect/
Terug naar boven