Het verschil tussen een congres, conferentie en symposium

In de zakenwereld zijn congressen, conferenties en symposia erg populair. Ze worden georganiseerd met een bepaald thema in gedachten, hebben meerdere sprekers en duren in sommige gevallen meerdere dagen. Maar veel mensen weten echter niet dat er een wezenlijk verschil tussen deze drie evenementen bestaat. Wil je symposium organiseren, dan moet je wel weten wat je doet en dat je niet per ongeluk bezig bent met een conferentie. In dit blog lees je wat de drie evenementen precies zijn en dus ook wat de verschillen tussen de drie zijn.  

De definitie van een congres

Een congres is een zakelijk event met meestal een wetenschappelijk thema. Over het algemeen zijn hier vaak commerciële partijen betrokken. Mensen die bij een congres zijn betrokken praten en discussiëren met elkaar door middel van sprekers en meerdere momenten om informatie met elkaar uit te wisselen.

De definitie van een conferentie

Een conferentie is een bijeenkomst wat meestal een sociaal of maatschappelijk karakter heeft. Het onderwerp van een conferentie is over het algemeen actueel. Denk bijvoorbeeld aan het klimaat, de energiecrisis of de hoge inflatie. Vanwege het maatschappelijke karakter zijn vergadering op politiek topniveau ook conferenties. Een conferentie heeft vaak als doel om kennis te delen of om iets of iemand in beweging te krijgen.

De definitie van een symposium

Een symposium is in feite een combinatie van een congres en een conferentie. Meestal is er sprake van een medisch, wetenschappelijk of politiek onderwerp. Het doel van een symposium is over het algemeen het verbreden van je eigen kennis en jouw kennis aan anderen meegeven. Het discussiepunt onderling is hier niet heel erg van toepassing.

Concluderend

 

Een congres, conferentie en symposium zijn dus termen die vaak door elkaar worden gebruikt. En er zijn ook zeker overeenkomsten. Alle drie de evenementen zijn één of meerdaags met vaak mensen van allerlei verschillende landen om over een bepaald wetenschappelijk, maatschappelijk of politiek onderwerp te praten. De grootste verschillen zijn vooral het thema en de doelgroep.

 

In alle gevallen is het van belang om te zorgen voor onafhankelijke sprekers, kritische gasten die vragen stellen aan de sprekers. Bedenk vooraf ook de doelstelling, wat wil je met het evenement bereiken en ontwikkeling met je doelstelling in je achterhoofd een gebalanceerd programma. Houd er ook rekening mee dat je een bepaald budget vaststelt. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je jezelf niet in de financiële problemen werkt.

 

Terug naar boven